Découvrez l’archéologie de l’âge du Fer… en Croatie
Séjour découverte du 1er au 5 juin 2015.
Viu l’arqueologia de l’edat del ferro a Croàcia
Viatge de descoberta entre l’1 i el 5 de juny de 2015
Jours 1 et 2 : Zagreb
Dies 1 i 2 : Zagreb
Après un accueil très chaleureux d’Ivan, notre hôte durant ce séjour, notre découverte de la capitale croate se déroule sous les meilleurs augures en attendant l’arrivée des lauréats catalans. Le patrimoine urbain et culinaire (vin d’Istrie) nous enchante.
Després de la calorosa acollida de l’Ivan, el nostre amfitrió en aquest viatge, la nostra descoberta de la capital croata arrenca sota els millors auguris mentre esperem l’arribada dels guanyadors catalans. El patrimoni urbà i culinari (el vi d’Ístria) ens encanta.
La visite très didactique du musée archéologique de Zagreb nous dévoile sa riche collection qui nous emmène de la Préhistoire à l’Antiquité, en passant par l’Égypte ancienne. Une mention spéciale est attribuée aux statuettes, aux sarcophages polychromes… et à la Momie de Zagreb, dont on attend avec impatience de découvrir à Lattes cet automne, les bandelettes en lin comportant des inscriptions étrusques.
La visita, molt didàctica, del museu arqueològic de Zagreb desvetlla la seva rica col·lecció que ens porta de la Prehistòria a l’Antiguitat tot passant per l’antic Egipte. Una menció especial per a les estatuetes, els sarcòfags policroms … i per a la mòmia de Zagreb, amb les seves benes que tenen inscripcions etrusques, les quals esperem impacientment descobrir a Lattes la propera tardor.
On retrouve avec plaisir les vestiges matériels des Iapodes (torques, bracelets, fibules à spirales, collier en verre, bijoux en ambre) de « retour chez eux ».
Retrobem amb plaer les restes materials Iapodes (torques, braçalets, fíbules amb espirals, collarets de pasta vítria, joies d’ambre) que ja han tornat « a casa ».
Enfin cette première journée se termine par la visite en compagnie de Carme Rovira-Hortala, co-commissaire de l’exposition « Les Ibères du Nord : vie, mort et rituels ». Incroyable découverte de notre groupe sur cette culture du nord de la péninsule ibérique en Croatie. Les crânes cloués nous dévoilent enfin une partie de leurs secrets et donnent des idées de séjour… à Ullastret !
Acabem aquesta primera jornada en companyia de la Carme Rovira-Hortalà, co-comissaria de l’exposició “Els Ibers del Nord: vida, mort i rituals”. Increïble descoberta per al nostre grup d’aquesta cultura del nord de la península ibèrica mentre som Croàcia. Finalment els cranis enclavats ens desvetllen una petita part dels seus secrets i ens suggereixen la idea de fer una visita… a Ullastret !
Jour 2 : au cœur du pays Iapode
Dia 2 : al cor del territori Iapode
Le déplacement de la matinée nous dévoile les merveilleux paysages du parc national des lacs de Plitvice. L’espace de quelques heures, nous profitons des splendeurs naturelles classées par l’UNESCO : l’enchaînement des lacs et des myriades de cascades nous offrent une parenthèse « paradisiaque » dont nous ne sommes pas les seuls à profiter. Seule frustration : interdiction de se baigner dans ces eaux limpides au camaïeu bleu parmi les carpes…
A mida que passa el matí descobrim els meravellosos paisatges del parc nacional dels llacs de Plitvice. Al llarg d’algunes hores gaudim de l’esplèndida natura reconeguda per l’UNESCO: tot el seguit de llacs i miríades de salts d’aigua representen un parèntesi “paradisíac”, però no som els únics que en gaudim. Una única pega: la prohibició de banyar-se en aquestes aigües límpides i blavenques, entre les carpes…
Notre trajet se poursuit au cœur de la Lika pour faire une halte au musée régional de Gospić où Tatjana nous a patiemment attendus pour nous faire découvrir les collections du musée installées dans le logement du colonel commandant le 1er régiment frontalier d’infanterie (lička krajiška pukovnija). Les collections se regroupent en plusieurs sections très variées : archéologie, histoire et ethnologie. Nous retrouvons du mobilier iapode dans la section d’archéologie présenté avec une attention pédagogique particulière malgré un manque de moyen.
La section ethnologie marque les esprits avec la reconstitution d’une maison traditionnelle et surtout la présence… d’un rouleau à pâtisserie de belle taille !
El nostre trajecte continua al cor de Lika i ens aturem al museu regional de Gospić on la Tatjana ens ha atès amb molta paciència per ensenyar-nos les col·leccions instal·lades a l’antiga residència del coronel en cap del 1er regiment fronterer d’infanteria (lička krajiška pukovnija). Els materials es distribueixen en diverses seccions molt variades: arqueologia, història i etnologia. A l’arqueològica ens retrobem amb les restes iapodes, presentades amb cura pedagògica tot i la limitació de mitjans.
La secció etnològica impressiona amb la reconstrucció d’una casa tradicional i especialment amb la presència d’un corró de pastisseria de bona mida !
Le soir, nous sommes arrivés à notre second hôtel et avons pu rencontrer la faune marine à l’accueil piquant lors d’un bain de minuit…
Ja cap al vespre arribem al nostre segon hotel i trobem la fauna marina que ens fa una rebuda « picant » durant un bany a mitja nit.
Jour 3 : Zadar et Nin
Dia 3 : Zadar i Nin
Cette journée est consacrée à la visite de trois musées : le musée archéologique de Zadar, le musée du verre antique et le musée archéologique de Nin (succursale du musée archéologique de Zadar).
Dediquem el dia a la visita de tres museus : l’arqueològic de Zadar, el del vidre antic i el de Nin (una secció del museu arqueològic de Zadar).
À proximité du forum antique, le musée archéologique de Zadar, où nous attend Kornelija, offre au visiteur des collections impressionnantes depuis la Préhistoire jusqu’au Moyen-Âge. Les collections anciennes nous révèlent l’existence d’une autre culture de l’âge du Fer, les Liburnes, dont certains éléments nous évoquent… les Iapodes.
Just al cantó de l’antic fòrum hi ha aquest darrer on ens atén la Kornelija el qual mostra als visitants impressionants col·leccions des de la Prehistòria fins a l’edat mitjana. Entre les antigues cultures, descobrim un altre poble de l’edat del ferro, els liburns i alguns seus elements ens recorden els dels…iapodes.
Le « clou » de la visite, selon nous, est la présentation de la collection romaine qui nous séduit par sa modernité et la mise en valeur des objets. Notre graphiste traduit bien notre expérience lors de cette visite : « [Cette section offre une] scénographie magistrale avec de très bon dispositifs d’accrochage tout en acier et un travail d’architecte novateur qui met vraiment en avant cette collection de qualité. La gestion de l’espace, de l’éclairage et du relief sont remarquables. »
El punt àlgid de la vista, és per a nosaltres la part de la col·lecció romana que ens sedueix per la seva modernitat i la presentació dels objectes. El nostre grafista resum la nostra experiència: «[Aquesta secció té] una escenografia magistral amb molts bons suports d’acer gràcies a la aportació d’un arquitecte innovador que ha sabut realçar aquesta bona col·lecció. Cal remarcar l’ús de l’espai, de la il·luminació i dels volums. »
La matinée se poursuit par la visite du musée du verre antique en compagnie de Nika dont la maîtrise de la langue de Molière ne fait qu’augmenter la splendeur des collections. Cerise sur le gâteau, non seulement nous avons beaucoup appris sur la fabrication du verre soufflé dans l’Antiquité, mais ce musée nous offre la possibilité d’assister à la réalisation de reproduction d’objets antiques et des démonstrations des différentes techniques utilisées.
Completem una part del matí recorrent el museu del vidre antic acompanyats per la Nika. El seu domini de la llengua de Molière incrementa l’esplendor de les col·leccions. La cirereta del pastís: no només hem après coses sobre la fabricació del vidre a l’antiguitat, sinó que també hem tingut la oportunitat de presenciar la realització de reproduccions de peces i demostracions de diverses tècniques.
Enfin, le musée de Nin présente les collections découvertes dans cette ancienne capitale des rois croates au IXe siècle. Majda nous fait évoluer parmi les collections liburnes, de l’antique ville d’Aenona, des vestiges slaves. Les fouilles ont permis de révéler d’impressionnants bateaux de pirates légers et rapides.
Per acabar el museu de Nin presenta les col·leccions descobertes en aquesta antiga capital dels reis croats del s.IX. La Majda ens condueix entre les col·leccions liburnes, les de l’antiga ciutat d’Aenona i els vestigis eslaus. Les excavacions han descobert els impressionants vaixells pirates, lleugers i ràpids.
Le reste de la journée est consacrée au repos pour certains, aux soins pour d’autres (traque des épines d’oursin) et à la flânerie dans les rues de Zadar. À l’approche de cette ville, nous étions déjà ébahis par le paysage à couper le souffle de la côte. Dans la matinée, nous étions charmés par l’église Saint-Donat construite sur les ruines du forum romain. Cette fin de journée à déambuler dans les rues et place du cœur de ville, aux accents italiens, a été très agréable.
La resta del dia alguns es dediquen a reposar, altres a les cures (causades per les espines d’una garota) i a les passejades pels carrers de Zadar. Prop d’aquesta ciutat, ja havíem quedat aclaparats per l’impressionant paisatge costaner. Aquest matí ens ha captivat l’església de sant Donat, construïda sobre les ruïnes del fòrum romà. La darrera part del dia, tot deambulant pels carrers i la plaça al cor d’aquesta la vil·la de trets italians, ha estat molt agradable.
Jour 4 : Šibenik
Dia 4 : Šibenik
Nous passons notre dernière journée à visiter Šibenik, une ville pleine de charme : ses rues au tracé labyrinthique qui nous protège de la chaleur écrasante, la place au style vénitien donnant sur la cathédrale inscrite au patrimoine mondial de l’Unesco, le tout au bord de la mer. Le site est sublime.
Dediquem la nostra darrera jornada a visitar Sibenik, una ciutat encantadora amb els seus carrers de traçat laberíntic que ens protegeixen de la calor sufocant i la plaça d’estil Venecià que dóna a la catedral inscrita a la llista de patrimoni mundial de l’Unesco, tot a la vora del mar. El lloc és sublim.
Emil nous fait découvrir le Musée archéologique de Šibenik. Nous profitons de la scénographie superbe, très bien pensée : la richesse des collections est mise en valeur par un parcours libre dont les différentes sections se détachent par des couleurs et des agencements différents. C’est très plaisant de conclure notre séjour découverte par ce musée.
L’Emil ens ensenya el Museu arqueològic de Šibenik. Ens agrada la fantàstica museografia molt ben concebuda : la riquesa de les col·leccions queda realçada en un recorregut lliure on els diversos sectors es distingeixen gràcies a l’ús de colors i adequacions diferents. Resulta agradable cloure el nostre viatge en aquest museu.
PAROLES DE LAURÉATS
Impressions
Ha estat una experiència molt enriquidora, combinant la cultura i la trobada entre persones de tres països diferents, professionals experts en arqueologia i aficionats curiosos, que ens ha permès gaudir de cinc dies impagables i fer amistats que no hauríem imaginat mai.
Une expérience très enrichissante, en mettant ensemble la culture et des personnes de trois pays différents, des professionnels de l’archéologie et des amateurs curieux, ce qui nous a permis de profiter pendant cinq jours et de gagner des amis comme nous ne l’aurions jamais imaginé.
Marc FRANCESCH
Com valoreu l’experiència de formar part d’aquest projecte europeu amb membres d’altres països ?
Quel est votre bilan de cette expérience en intégrant ce projet européen avec des lauréats d’autres nations?
Per mi ha estat molt interessant poder viatjar i compartir idees i cultura amb els francesos. També amb els guies croates.
Pour moi c’était très intéressant de voyager et de partager des idées et la culture avec nos collègues français et nos hôtes croates.
Què us ha sorprès / impactat més de la cultura dels iapodes ?
Qu’elle est la chose plus surprenante / frappante de la culture iapode ?
La gran quantitat de peces en ferro i altres metalls.
L’abondance d’objets en fer et autres métaux.
Quin museu o element patrimonial de Croàcia us ha agradat més? Per què?
Quel est le musée ou l’élement du patrimoine de la Croatie lequel vous avez plus apprécié ? Pourquoi ?
El museu de Zadar, perquè és un museu que recull les eines actuals de didàctica museística d’una manera molt estètica i intel·ligent. L’element més interessant de Croàcia és l’església preromànica de Sant Donato a Zadar.
Le musée de Zadar, parce qu’il combine une muséographie didactique d’une manière très intelligent et l’esthétique. L’élément le plus intéressant, c’est l’église préromaine Saint-Donat à Zadar.
Veieu quelcom en comú entre iapodes i ibers ?
Vous trouvez des coïncidences entre iapodes et ibères ?
Efectivament, crec que tenen molts trets comuns. Són pobles de cultures preromanes que han desenvolupat les mateixes tècniques. La diferència està en els materials que tenen a l’abast i la forma d’enterrament (dels iapodes ens han arribat més peces, gràcies a què practicaven la inhumació amb els aixovars dels morts).
En effet, ils ont beaucoup des traits en commun. Ce sont des peuples préromains qui ont développé des techniques semblables. Les différences se trouvent au niveau des matières dont ils disposaient et des pratiques funéraires (les iapodes inhumaient leurs défunts, on a donc plus de vestiges).
Esther COLLS
On recommence quand vous voulez !
J’espère que notre groupe aura l’occasion de se revoir pour faire un bilan plus que positif !
PS : très bonne idée d’avoir choisi l’hôtel au bord de la mer avec une piscine pour se rafraîchir après les chaudes et longues journées de visites.
Tornem quan vulgueu !
Espero que el nostre grup tindrà l’ocasió de retrobar-se per fer un balanç molt positiu!
- ha estat molt bona idea triar un hotel a la vora del mar amb piscina per refrescar-se després de les llargues i caloroses jornades de visites.
Karine BERNARD
Quel régal… Entre les paysages, les collections archéologiques des musées, les restaurants, les hôtels et la bonne humeur de tous nous avons passé un séjour inoubliable et très enrichissant ! Les photos en témoignent je crois… ! Merci beaucoup ! A refaire.
Quin regal…Entre els paisatges, les col·leccions arqueològiques dels museus, els restaurants, els hotels i el bon humor de tots hem tingut una estada inoblidable i molt enriquidora! Les fotos en són testimoni, crec ! Moltes gràcies. Per repetir
Lila GEIS
Séjour exceptionnel quant à la qualité des visites, l’accueil réservé par Ivan et toute l’équipe chargée de nous faire découvrir le patrimoine des différents sites Croates.
Un enchantement dans un cadre où régnait la sérénité. La piscine fût un vrai délassement.
Un viatge excepcional en la qualitat de les visites, l’acollida donada per l’Ivan i tot l’equip encarregat de fer-nos descobrir el patrimoni dels diversos indrets croates.
Un encís en un ambient on regnava la serenitat. La piscina va ser una bona distracció.
Marie-Christine GUICHARD
Remerciements
Nous adressons nos plus sincères remerciements à Ivan Radman-Livaja, conservateur au département des Antiquités gréco-romaines du Musée Archéologique de Zagreb, pour son accueil, sa disponibilité tout au long de ce séjour et surtout pour son accompagnement qui nous a permis de découvrir non seulement le patrimoine archéologique de l’âge du Fer croate mais aussi toute la culture d’un pays.
Merci à Lidija Bakarić, conservateur au département de Préhistoire du Musée Archéologique de Zagreb, pour avoir pris du temps pour nous…
Nous tenons à remercier également tous les professionnels des musées qui ont partagé leurs fabuleuses collections :
– Musée de Gospić, Tatjana Kolak
– Musée archéologique de Zadar, Kornelija Giunio
– Musée de Nin (succursale du Musée archéologique de Zadar), Majda Dadić
– Musée du verre antique, Nika Cohen
– Musée de Šibenik, Emil Podrug
Merci à Andro de nous avoir conduit à bon port et d’avoir été zen et souriant tout au long du séjour.
Enfin, un grand merci à Jean-Pierre Girard pour avoir préparé ce programme riche et varié sur le plan des émotions culturelles, visuelles et gustatives.
Agraïments
Adrecem el nostre més sincer agraïment a Ivan Radman-Livaja, conservador al departament d’antiguitats grecoromanes del Museu Arqueològic de Zagreb, per la seva acollida i disponibilitat al llarg de tot aquest viatge. En acompanyar-nos hem pogut descobrir no només el patrimoni arqueològic de l’edat del ferro croata sinó també tota la cultura d’un país.
Gràcies a Lidija Bakarić, conservadora del departament de Prehistòria del Museu Arqueològic de Zagreb, per haver-nos dedicat el seu temps.
Volem agrair igualment a tots els professionals dels museus que han compartit les seves fabuloses col·leccions:
– Museu de Gospić, Tatjana Kolak
– Museu archéologique de Zadar, Kornelija Giunio
– Museu de Nin (sucursal del Museu arqueològic de Zadar), Majda Dadić
– Museu del vidre antic, Nika Cohen
– Museu de Šibenik, Emil Podrug
Gràcies a Andro per haver-nos dut a bon port, per la seva serenitat i somriure constants al llarg del viatge.
I finalment moltíssimes gràcies a Jean-Pierre Girard per haver preparat aquest programa ric i variat en el vessant de les emocions culturals, visuals i gustatives.
Dono les gràcies al MAC i als responsables del projecte, així com a la Carme Rovira per tenir cura de nosaltres durant el viatge i a en Gabriel de Prado per tota l’atenció oferida durant els dies previs. Ha estat un veritable plaer i, penso que com tots els altres afortunats, me n’enduc un record preciós i les ganes de seguir descobrint el que ens pot explicar l’arqueologia del nostre passat.
Je remercie le MAC et les responsables du projet, ainsi que Carme Rovira pour s’être occupée de nous pendant tout le voyage et Gabriel de Prado pour son soutien pendant les jours qui ont précédé le voyage. C’était vraiment un plaisir. De même que les autres lauréats, il restera en moi un précieux souvenir et le désir de découvrir encore tout ce que l’archéologie peut nous expliquer de notre passé.
Marc FRANCESCH
OpenEdition vous propose de citer ce billet de la manière suivante :
Jean Pierre Girard (30 mars 2016). Voyage en Croatie. Truelles et Pixels. Consulté le 14 décembre 2024 à l’adresse https://doi.org/10.58079/cxom